klodder verf van vijf meter

De museumzaal-tekeningen van Van Lente werken op onze lachspieren. Schilderijen aan de muur, beelden op een sokkel, bezoekers in de zaal: iedereen en alles kijkt naar elkaar. Kunst kijken in het museum is een vrolijke dans met onze illusies en angsten. In deze tekening van een kluit verf die een abstract beeld wil zijn gebeurt iets bijzonders. Herinner je je het schilderij van zijn slaapkamer van Van Gogh? Dat schilderij met dat bed? Aan de muur hangt een schilderij, een schilderij in een schilderij dus. Van Gogh schildert altijd dik, in drie dimensies. Als we de klodder verf  aan de wand vertalen naar de maat van de slaapkamer, dan steekt er minstens 50 centimeter olieverf de ruimte in. De klodder verf in de tekening van Van Lente is echt extreem. Als je net doet alsof je ervoor staat in een museum dan rijst de verf minstens vijf meter de hoogte in.