Jan Loman

Iedereen kent werk van Loman: het beroemde logo van de Waddenvereniging van de vogel en de rode zon. In 1963 was dit zijn verhuisbericht toen hij zich in Beetsterzwaag vestigde. Na een paar kleine wijzigingen gaf hij het ontwerp in 1965 kado aan de Vereniging tot Behoud van de Waddenzee. Net als tijdgenoot PROVO was dit een anti-establishment beweging. Loman was geodeet. Hij wist alles van de aarde: van de diepte van de aardlagen en van het meten van het oppervlak. Hij beleefde het WAD op drie manieren tegelijk: ten eerste op de schaal van de honderden miljoenen jaren oude rotsformaties van de geologie als niet meer dan een plasje water na een regenbui; ten tweede als een springlevend organisme, een ecologische dynamo; ten derde als een wonder dat wij mogen genieten en moeten beschermen.