De tekeningen van Jelte Van Lente ontstaan alsof hij een dagboek bijhoudt: als een persoonlijke reflectie op de wereld om hem heen. Elke tekening toont de wereld waarin we leven en zegt iets over hemzelf. Zijn waarnemingen legt hij zo eerlijk mogelijk vast zonder concessies. De waarheid wordt niet geschuwd, niks wordt mooier gemaakt dan het is, maar ook humor ontbreekt niet. Van Lente vindt het tijd om de dingen onder ogen te zien ook als ze niet prettig en mooi zijn. Dit maakt het mogelijk er beter naar te kijken, erom te lachen, of te huilen.

De titel van deze tentoonstelling is afkomstig uit het essay "Why I write" van George Orwell. Hierin zegt Orwell tussen neus en lippen door als hij vertelt over zijn kindertijd:

"I knew that I had a facility with words and a power of facing unpleasant facts, and I felt that this created a sort of private world in which I could get my own back for my failure in everyday life"

Orwell zag zijn vermogen om te schrijven en onaangename dingen onder ogen te zien als een geheime kracht die hem tot een soort superheld maakte: onopvallend en mislukt in het dagelijks leven, maar in zijn eigen wereld in staat de dingen te zien zoals ze echt zijn, waar anderen zichzelf liever voor de gek houden.

Jelte van Lente
Facing Unpleasant Facts
5 januari t/m 11 februari 2018


Studio Seine presenteert Facing Unpleasant Facts, een solotentoonstelling met tekeningen van Jelte van Lente van 5 januari tot en met 11 februari 2018.